Друк

Кожна дитина потребує родини. Як відбувається оформлення опіки чи піклування? ІНФОГРАФІКА

.

Кожна дитина потребує родини. Якщо ж вона залишилася сиротою або стала дитиною, позбавленою батьківського піклування, повнолітній родич може стати її опікуном або піклувальником. 

Зокрема на Житомирщині налічується майже 3 тисячі дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. З них майже 95% охоплено родинним вихованням, що вище за загальноукраїнський показник. 

За минулий рік 377 дітей набули статусу дитини-сироти або дитини позбавленої батьківського піклування, з них 81% влаштовано до сімейних форм виховання. 

І звичайно пріоритетом залишається розвиток прийомних сімей і дитячих будинків сімейного типу. Упродовж 2023 року створено 9 дитячих будинків сімейного типу та 14 прийомних сімей, куди було взято на виховання 82 дитини. 

Така форма сімейного виховання є найпоширенішою в Україні. 

Як відбувається оформлення опіки чи піклування? 

1. Кандидат подає заяву і документи через Дію або в Службу у справах дітей (ССД). 

2. ССД перевіряє документи й відвідує родину кандидата, щоби оцінити умови проживання, складає акт. 

3. Кандидат проходить навчання (за потреби). 

4. ССД бере кандидата на облік і готує висновок. 

5. Райдержадміністрація, виконавчий орган міської, сільської, селищної ради або суд ухвалює рішення про призначення опіки або піклування. 

6. Якщо дитина до оформлення опіки чи піклування жила не з кандидатом, а в закладі — вона возз’єднується з родиною опікуна чи піклувальника. Якщо дитина вже живе в цій сім’ї – вона просто набуває статусу дитини, над якою встановлена опіка або піклування. 

Про те, як оформити опіку або піклування, — дивіться в інфографіці.

З сайту ЖОВА