Друк

«Особливості довідково-бібліографічної роботи бібліотек»

.

Організаційно-методичне забезпечення бібліотек з питань довідково-бібліографічного та інформаційного обслуговування населення здійснюється шляхом створеної системи методичної та практичної допомоги, що включає заходи з підвищення кваліфікації бібліотечних працівників, підготовку та видання інформаційно-методичних матеріалів, надання методичної допомоги сільськім бібліотекарям на місцях, моніторинги виконання рекомендацій.

29 березня 2017 року в районній бібліотеці імені Лесі Українки відбувся семінар-практикум з довідково-бібліографічної та інформаційної роботи.
На практикум були запрошені бібліотекарі сіл, як новопризначені, так і ті, які бажають удосконалити свою роботу в цьому напрямку.
Відкрила семінар директор районної бібліотеки Лариса Дмитрівна Ковалевська. Вона проінформувала бібліотекарів, що 22 березня 2017 року Уряд ухвалив постанову «Про припинення використання в Україні Бібліотечно-бібліографічної класифікації та впровадження Універсальної десяткової класифікації», щоб систематизувати видавничу продукцію відповідно до міжнародної класифікаційної системи. Звернула увагу на дотримання трудової дисципліни та додержання графіку роботи бібліотекарів сіл. Розповіла про важливість передплати періодичних видань у бібліотеки та про індивідуальну передплату місцевих газет. Також була надана інформація про новостворені ОТГ.
Марія Антонюк, бібліотекар відділу комплектування та обробки літератури, надала консультацію «Шляхи оптимізації формування фонду періодичних видань у бібліотеці. Питання обліку надходжень періодичних видань та їх видачі». Розповіла про правила опису статей з періодичних видань, які надходять у сільську бібліотеку, класифікацію та влиття описаних карток у краєзнавчу картотеку статей.
Методист Альона Ющенко зробила аналіз здачі текстових звітів сільськими бібліотеками району. Підняла питання про оформлення бібліографічних довідок та бібліографічних оглядів, акцентувала увагу на заповнення четвертої частини щоденника «Облік інформаційної і довідково-бібліографічної роботи».
Закінчився семінар практичним заняттям, на якому бібліотекарі вчилися описувати статті з періодичних видань, класифікувати та розставляти каталожні картки в краєзнавчу картотеку статей.
Ще раз було доведено, що ефективною комплексною формою підвищення компетентності працівників є семінари-практикуми, під час яких бібліотечні працівники отримують теоретичні знання і методичні поради з практичним ознайомленням.

Матеріал підготувала директор
районної бібліотеки ім. Лесі Українки
Лариса Ковалевська 

joomlamodniyportal.ru