Друк

Нарада з актуальних питань розвитку та підтримки агропромислового комплексу в 2024 році

.

Нараду розпочав начальник районної військової адміністрації Іван Туровський. Далі слово взяв заступник начальника Житомирської ОВА Віктор Градівський.

Він подякував кожному за ініціативність та активну роботу, а також дав пораду аграріям максимально долучитись до державних програм.

Іван Туровський, користуючись нагодою, подякував усім хліборобам та підприємцям за єдність та підтримку ЗСУ.

На порядку денному було декілька важливих питань:

Актуальні питання розвитку агропромислового комплексу в 2024 році: перспектива, можливості, підтримка.
Кредитування аграрного сектору.
Про заходи з профілактики отруєння бджіл та деякі питання у сфері бджільництва.
Приклади успішної взаємодії бізнесу, органів місцевого самоврядування та державних органів.
Створення першого в області об'єднання водокористувачів, ефективність вирощування сільськогосподарських культур на зрошених землях.

З першого питання говорила директорка департаменту агропромислового розвитку та економічної політики Наталія Арендарчук.

Також проаналізували підсумки за минулий рік, прогнози на 2024 рік та завдання, які є дуже амбітними по всій області. Адже показники посівів мають збільшитись в порівнянні з минулим роком.

Була також в презентації інформація про посівну кампанію, яка вже триває.

Ще одним пунктом було повідомлення про державну програму "Доступні кредити" для тих, хто хоче розвивати аграрний бізнес; про програму "Державної підтримки меліорації"; та про державне пільгове кредитування індивідуальних сільських забудовників на будівництво та придбання житла.

"Сформувати заяви на ці програми та гранти можна через дію, а ознайомитись з деталями на сайті департаменту ЖОВА – там є все необхідне", – підкреслила Наталія Арендарчук.

Далі про умови надання кредитів говорила заступниця директора "Украгазбанку" Юлія Лозова.

Про досвід громади, в якій активно працюють аграрії, говорив голова Ярунської громади Сергій Романюк. Саме ця громада славиться кількістю аграріїв та співпрацею між ними.

Про заходи з профілактики отруєння бджіл та деякі питання у сфері бджільництва розповів начальник районного управління ГУ Держпродспоживслужби Олександр Коваль.

Олеся Точицька розповіла про шлях ФГ "Аделаїда", причини початку меліорації та старту цієї масштабної програми. Дуже цікава та корисна інформація, яка обов'язково стане в нагоді кожному аграрію. Це щось дуже нове для усіх нас, проте нам усім необхідний розвиток. Перемога зовсім скоро, і одразу після неї нашим головним завданням буде відбудова України та ще більше збагачення агропромислового сектору. Працюємо над цим вже зараз.