Друк

Комітет Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики провів виїзне Комітетське слухання у м. Новограді-Волинському

.

Сьогодні, 07 липня, Комітет Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики під час дводенної робочої поїздки до Житомирської області у приміщенні великої зали Будинку рад провів Комітетське слухання на тему: «Актуальні питання соціального розвитку сільських територій».
У засіданні взяли участь голова Житомирської обласної державної адміністрації Віталій Бунечко, перший заступник голови Новоград-Волинської райдержадміністрації Іван Туровський, працівники апарату та керівники структурних підрозділів Новоград-Волинської районної державної адміністрації, заступник голови Житомирської обласної ради Володимир Ширма, голова підкомітету з питань соціальної політики агропромислового комплексу, розвитку сільських територій, науки та освіти Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Дмитро Костюк, заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький ,заступник Міністра освіти і науки України Віра Рогова, генеральний директор Директорату регіональної політики Міністерства розвитку громад та територій України Віктор Подорожний, народні депутати України, депутати обласних та міських рад,  представники центральних і регіональних органів виконавчої влади, громадських організацій та агробізнесу, ЗМІ тощо.
 
На засіданні виступив голова Житомирської обласної державної адміністрації Віталій Бунечко з актуальних питань діяльності агропромислового комплексу та розвитку сільських територій області. Під час виступу Віталій Бунечко зазначив, що частка іноземних інвестицій у сільське господарство залежить від того, чи є на території навчальні заклади освіти, садочки, медичні заклади та автомобільні дорогиг з підтриманням в належному стані покриття.
 
У ході засідання Іван Туровський, у свою чергу, звернув увагу присутніх на вплив децентралізації на розвиток сільських територій.
«Одним питанням, яке негативно впливає на розвиток сільських територій - є те, що велику кількість землі орендують агрохолдинги, які зареєстровані в інших містах і практично нічого не сплачують до місцевих бюджетів, »- зазначив перший заступник голови Новоград-Волинської райдержадміністрації.
Також очільник Новоград-Волинського району додав, для того, щоб громади мали можливість розвивати сільські території, ми повинні спільно розвивати малий та середній бізнес (залучення нових інвесторів таких як ТОВ «Бетек» в Брониківській громаді). Державна підтримка потрібна в першу чергу для розбудови інфраструктури, а це будівництво доріг, оновлення навчальних та медичних закладів, нове житло для вчителів та медиків, щоб вони залишалися працювати в селі, але при цьому громада повинна брати приклад зарубіжних країн для розвитку своїх територій.
 
Дмитро Костюк, головуючий на Комітетських слуханнях, народний депутат України, Голова підкомітету з питань соціальної політики агропромислового комплексу, розвитку сільських територій, науки та освіти Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, наголосив на прийняті програми очищення річок та очисних споруд; залучення субвенції на розвиток індустріальних парків, що дасть у подальшому нові робочі місця, а також звернувся від депутатів до Віталія Бунечка з проханням посприяти у завершенні будівництва хірургічного корпусу КНП “Новоград-Волинське міськрай ТМО”, що в м. Новограді-Волинському.
 
На важливості створення школи фермерства на Житомирщині наголосив ректор Житомирського національного агроекологічного університету, доктор економічних наук, професор Олег Скидан.
 
На засіданні також виступив депутат Житомирської обласної ради, директор ДП "Меблева фабрика Мірт" Олександр Ющенко, який окреслив основні проблеми в сільському господарстві, зокрема: потрібно знизити ПДВ; зняття мита на вживану техніку, що зараз складає 10 %; кредитування рітейлу, тобто відстрочка платежу від 40 до 90 днів; підтримка органічного сектору; розвиток дуальної форми здобуття професійної освіти та відпрацювання студентом на виробництві.
 
Під час слухань також обговорено сучасні проблеми освіти в сільській місцевості, актуальні питання розвитку сільських територій, розвиток інноваційного підприємництва та фермерства на селі, особливості впровадження органічного сільського господарства на Поліссі, погляд бізнесу на актуальні питання сьогодення розвитку сільського господарства.
За результатами виїзного засідання підписано Меморандум про співпрацю між Міністерством аграрної політики та продовольства України, Житомирською обласною державною адміністрацією та Всеукраїнською асоціацією громад.

joomlamodniyportal.ru