Друк

Меморандум про співробітництво між Державною службою зайнятості (Центральним апаратом) та Міністерством юстиції України щодо зменшення заборговансті по сплаті аліментів в дії

.

Судові рішення, які набрали законної сили є обов’язковими та підлягають виконанню на всій території України, а у випадках, встановлених міжнародними договорами, навіть за її межами.

 

Негативним моментом на сьогодні є невиконання цих рішень в силу тих чи інших обставин.Крім того, досить актуальним питанням є невиконання саме судових рішень про стягнення аліментів. Так, боржники, вважаючи, що вони офіційно не працюють, не мають будь-якого майна, намагаються ухилитись від виконання судового рішення про стягнення аліментів. Такі дії призводять до виникнення чималої заборгованності, яка невпинно зростає.

Як показує практика, виконати рішення суду про стягнення боргу, зокрема і зі сплати аліментів, якщо в боржника немає доходів або іншого майна вкрай важко. Тому розуміючи масштаб такої проблеми як невиконання рішень суду через відсутність доходів у громадян, 21 січня 2019 року  Міністерство юстиції України, Державна служба зайнятості та Державна служба з питань праці підписали Меморандуми про співпрацю, предметом яких є взаємодія Сторін у напрямі організації та проведення спільних заходів, спрямованих на сприяння зайнятості осіб, які мають майнові зобов'язання за рішеннями суду, інших органів, в тому числі осіб, які мають заборгованість зі сплати аліментів та стосовно яких відкрито виконавче провадження в органах державної виконавчої служби.

Основними напрямками та заходами взаємодії Сторін згідно Меморандуму є:

- надання інформації про вільні робочі місця, зареєстровані в ЄІАС державної служби зайнятості, з метою сприяння працевлаштування осіб, які мають майнові зобов'язання за рішеннями суду, інших органів, в тому числі осіб, які мають заборгованість зі сплати аліментів;

- забезпечення організації системної роботи Сторін щодо надання державною службою зайнятості повного комплексу соціальних послуг, пов'язаних з працевлаштуванням, з метою сприяння зайнятості таких осіб та повернення їх до активної праці;

- організація та проведення спільних заходів, зокрема, семінарів, конференцій, «Круглих столів», ділових зустрічей тощо;

- спільна взаємодія з місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями, громадськими організаціями, адвокатською спільнотою та з іншими зацікавленими органами та особами у напрямку реалізації цього Меморандуму та інші.

На виконання вищезазначених заходів, в березні 2019 року відбулося ряд зустрічей на базі Новоград-Волинського міського центру зайнятості з представниками відділу державної виконавчої служби Новоград-Волинського МРУЮ. Під час зустрічі обговорювались нагальні питання співпраці. Було надано інформацію про вільні робочі місця та розроблено спільні заходи, спрямовані на працевлаштування осіб, які мають заборгованість зі сплати аліментів.

Отже, завдяки злагодженій співпраці між Сторонами Меморандуму, боржники зможуть працевлаштуватися самостійно або звернутися до служби зайнятості за сприянням у працевлаштуванні. Якщо неможливо працевлаштуватися за наявним фахом, служба зайнятості може забезпечити професійне навчання, перепідготовку та підвищення кваліфікації з можливістю отримання навичок нового виду професії або підвищення кваліфікації за вже наявним фахом. Все це буде сприяти поверненню боржників на ринок праці і як наслідок після офіційного працевлаштування у них з’явиться реальна можливість виконати всі свої майнові зобов'язання.

Провідний юрисконсульт

міського центру зайнятості                                 

Анна Ільчук