Друк

Європарламент підтримав розробку Європейського цифрового гаманця

.

Європейський парламент проголосував за створення законодавчої (нормативної) основи для цифрової ідентифікації ЄС. Це пришвидшує реалізацію Європейського цифрового гаманця (EUDI). Держави-учасники консорціуму POTENTIAL повинні представити свої національні гаманці ЄС протягом 24 місяців, а тестування прототипів має завершитися до квітня 2025 року. 

 

Цифровий гаманець ідентифікації ЄС — це мобільний продукт, що дасть змогу безпечно в електронній формі зберігати персональні дані та ділитися ними. Він діятиме як у межах своєї країни, так і за кордоном. Матиме спільні стандарти та технічні характеристики для всіх країн ЄС. У межах пілотного проекту POTENTIAL протестує 6 різних видів послуг: 

  • користування державними сервісами онлайн;
  • зручне й безпечне відкриття банківського рахунку онлайн;
  • постійний доступ до водійських посвідчень у смартфоні;
  • реєстрація SIM-карти;
  • користування електронним підписом;
  • отримання електронних медичних рецептів. 

Після запровадження цифрового гаманця українці зможуть використовувати Дію в Європі. А європейці — свої цифрові гаманці в Україні. 

Нагадаємо, у 2023 році Україна разом із 18 країнами-членами ЄС долучилася до консорціуму POTENTIAL. Спільно з європейськими колегами українці розробили вимоги до Європейського гаманця та сценарії його використання. А також поділилися досвідом упровадження застосунку Дія, у якому більшість функцій, передбачених гаманцем EUDI, уже працювала задовго до презентації пропозиції Єврокомісії. Зокрема, українці регулярно використовують Дію для спрощення взаємодії з державою. 

Україна — єдина країна в складі консорціуму, яка наразі не є членом ЄС, але вже активно працює над майбутньою електронною ідентифікацією в Європі. Учасники POTENTIAL неодноразово відзначали Україну як державу, яка попри виклики війни робить відчутні успіхи в діджиталізації на шляху до ЄС. 

Цифровізуємо сервіси — спрощуємо життя в межах країни та за кордоном. 

Участь Мінцифри в пілотному проекті EU Digital Identity Wallet здійснюється за підтримки Європейського Союзу в межах проекту DT4UA, що реалізується естонською Академією електронного управління (eGovernance Academy). 

Спільно керований Францією та Німеччиною, POTENTIAL є одним із чотирьох масштабних пілотних проектів, відібраних Комісією для експериментів із цифровою ідентичністю по всій Європі. 

З сайту ЖОВА