Друк

РІШЕННЯ РАЙОННОЇ КОМІСІЇ ТЕБ І НС (ПРОТОКОЛ №12 ВІД 28.05.2021 р.)

.

28 травня відбулося позачергове засідання районної комісії з питань техногенно – екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій під керівництвом голови райдержадміністрації В’ячеслава Авраменка.
На порядок денний виносилося питання:
1. Про  визначення та      підготовку до купального сезону місць масового відпочинку людей на водних об’єктах району.
 
За підсумками засідання члени комісії прийняли відповідні рішення, зокрема:
  1. Рекомендувати міським, сільським, селищним головам району додатково вжити заходів щодо виконання Указу Президента України від 14.07.01 №190/2001-рп „Про невідкладні заходи щодо запобігання загибелі людей на водних об’єктах, наказу МНС від 03.12.01 №272 „Про затвердження Правил охорони життя людей на водних об’єктах України (далі – наказу), а саме:

1.1.     Вивчити ситуацію з відпочинком місцевого населення в літній період на водних об'єктах району та при необхідності рішеннями виконкомів міських, сільських, селищних рад визначити місця масового відпочинку на водних об'єктах, розташованих в межах населених пунктів, обладнати їх згідно наказу. Якщо місць для відпочинку не визначено – в небезпечних місцях та місцях стихійного купання на водоймах встановити попереджувальні щити „КУПАТИСЯ ЗАБОРОНЕНО!”.

1.2.     Вимагати від балансоутримувачів (орендарів) водних об’єктів:

1.2.1.   У разі встановлення ними загального режиму користування водними об'єктами обладнати місця купання згідно наказу.

1.2.2.    У разі встановлення ними спеціального користування водними об'єктами (риборозведення тощо) до початку купального сезону організувати охорону водойм, встановити попереджувальні щити „КУПАТИСЯ ЗАБОРОНЕНО!” та розмістити інформацію в місцях масового перебування людей про встановлення спеціального режиму водокористування та заборону купання.

1.3.     Визначити медичні заклади, які знаходяться поблизу водойм, для надання медичної допомоги постраждалим та забезпечити їх необхідним інвентарем і медикаментами.

1.4.     Організувати проведення в закладах шкільної, дошкільної та позашкільної освіти занять з вивчення правил поведінки . на воді, надання домедичної допомоги потерпілим (в тому числі дистанційно). Обладнати у навчальних закладах тематичні куточки із зазначеною інформацією.

1.5.     Під час проведення батьківських зборів в закладах шкільної, дошкільної та позашкільної освіти здійснювати виступи перед батьками щодо доведення правил безпеки під час перебування біля водойм.

1.6.     При передачі в оренду водних об’єктів передбачати відповідальність орендарів за утримання водойм у комплексі з гідроспорудами, які їх утворюють.

1.7.     Організувати проведення інформаційно-роз'яснювальної роботи через засоби масової інформації щодо пропаганди безпечної поведінки на воді, інформування про випадки загибелі людей на водних об'єктах, розміщення корисних порад з правилами безпечного відпочинку тощо.

1.8.     Поновлювати матеріали із вимогами безпечного відпочинку людей на водних об’єктах, в місцях масового перебування людей (автобусні, залізничні вокзали, житлово- комунальні, торгівельні, медичні, освітні та інші соціально-побутові заклади й установи, приміщення органів місцевого самоврядування тощо).

1.9.     Рекомендувати заключити договори з комунальним підприємством Новоград-Волинської міської ради «Рятувальна станція на воді» щодо розшуку та підняття на поверхню водойми.

2. Про стан готовності з питань пожежної безпеки закладів відпочинку        та оздоровлення людей, у тому числі дітей (у пришкільних таборах), до нового оздоровчого періоду.

ВИРІШИЛИ:Прийняти рішення районної комісії з урахуванням пропозицій та зауважень, внесених в ході обговорення (одноголосно):

  1. Рекомендувати міським, сільським, селищним головам району, керівникам управлінь, відділів (секторів) освіти міських, сільських, селищних рад району, директору релігійної організації «Релігійна місія «Карітас-Олександрівка» (Клипацька Г.І.), директору обласного санаторію радіаційного захисту для дорослого і дитячого населення Житомирської обласної ради (Чернишевич В.Л.):

1.1.     Вживати заходів щодо недопущення порушень вимог пожежної безпеки та підтримання належного протипожежного захисту у закладах відпочинку        та оздоровлення людей, у тому числі дітей, згідно нормативно-правових актів України з питань пожежної безпеки, а також приписів органів Державного нагляду у сфері пожежної і техногенної безпеки.

1.2.      Проводити комплексні протипожежні тренування у закладах відпочинку     та оздоровлення людей, у тому числі дітей із залученням пожежно-рятувальних підрозділів ДСНС України та інших підрозділів добровільної і місцевої пожежної охорони, використанням первинних засобів пожежогасіння та проведенням евакуації працівників та відвідувачів закладів.

3. Щодо техногенного та протипожежного захисту закладів освіти району, забезпечення підготовки до нового навчального 2021/2022 років.

ВИРІШИЛИ:

  1. Рекомендувати міським, сільським, селищним головам району, керівникам управлінь, відділів (секторів) освіти міських, сільських, селищних рад району:

1.1.     Вживати заходів щодо недопущення порушень вимог пожежної безпеки та підтримання належного протипожежного захисту у закладах освіти району (шкільні і дошкільні заклади, заклади позашкільної освіти), згідно нормативно-правових актів України з питань пожежної безпеки, а також приписів органів Державного нагляду у сфері пожежної і техногенної безпеки.

1.2.     Забезпечити належне фінансування протипожежних заходів шляхом внутрішнього перерозподілу видатків або внесенням змін до показників бюджетів міських, селищних і сільських рад.

1.3.      Проводити комплексні протипожежні тренування у закладах освіти району із залученням пожежно-рятувальних підрозділів ДСНС України та інших підрозділів добровільної і місцевої пожежної охорони, використанням первинних засобів пожежогасіння та проведенням евакуації працівників та відвідувачів закладів.

4. Про заходи щодо забезпечення готовності до реагування на можливі надзвичайні ситуації в умовах ускладнення воєнно-політичної обстановки.

ВИРІШИЛИ:На виконання протоколу Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 14.05.2021 за №30:

  1. Міським, сільським, селищним головам району забезпечити:

1.1.     Уточнення планів цивільного захисту на особливий період, коригування заходів щодо приведення у вищий ступінь готовності до дій за призначенням органів управління та сил цивільного захисту районної ланки територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту, провести штабні тренування щодо дій в умовах особливого періоду.

1.2.     Уточнення порядку оповіщення органів управління, суб'єктів господарювання та населення про загрозу або виникнення надзвичайних ситуацій, у тому числі у формі, доступній для осіб з вадами зору та слуху, а також тексти звернень до населення, які повинні передаватися через місцеві мережі радіомовлення і телебачення у разі загрози або виникнення надзвичайних ситуацій.

1.3.     Перевірку готовності місцевих систем оповіщення, спеціальних, локальних та об’єктових систем оповіщення з практичним запуском сигнально-гучномовних пристроїв (сирен) та доведенням до населення навчальної інформації у сфері цивільного захисту через засоби масової інформації із завчасним (за 2-3 дні) попередженням населення про проведення зазначеної перевірки.

1.4.  Здійснення додаткових заходів щодо забезпечення сталого функціонування об’єктів життєзабезпечення населення, передбачення здійснення аварійного водопостачання в населених пунктах.

1.5.     Спільно з власниками (балансоутримувачами) захисних споруд цивільного захисту (далі - захисні споруди) та інших споруд, призначених для укриття населення (персоналу, працівників) проведення їх позапланових оглядів. На підставі виконаної роботи визначити конкретні заходи щодо їх приведення у готовність, насамперед для захисту населення від застосування звичайних засобів ураження, а також щодо забезпечення доступності для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

1.6.     Створення запасів матеріалів, обладнання, інструменту та медичних засобів, необхідних для приведення у готовність та укомплектування захисних та інших споруд, призначених для укриття всіх категорій населення. Скласти переліки суб’єктів господарювання, техніки та обладнання, що будуть задіяні до проведення відповідної роботи;

1.7.     Оновлення, а в разі відсутності встановлення покажчиків руху та табличок біля входу до захисних та інших споруд, призначених для укриття населення;

1.8.     Коригування персонального складу, а у разі необхідності створення формування (призначення відповідальних осіб) з обслуговування фонду захисних споруді проведення з ним тренування щодо порядку дій із приведення об’єктів такого фонду у готовність до прийняття населення (персоналу, працівників) на випадок виникнення надзвичайних ситуацій із практичним відпрацюванням заходів, пов’язаних із підготовкою таких споруд до заповнення.

1.9.     Виконання заходів, передбачених Планом основних заходів цивільного захисту на 2021 рік, затвердженим розпорядженням голови Новоград-Волинської райдержадміністрації від 21.12.2020 за №462, з урахуванням обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

1.11.     Здійснити уточнення складу органів з евакуації, планів евакуації в разі виникнення надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру, а також документів, визначених планом цивільного захисту на особливий період щодо евакуації населення з районів можливих бойових дій (збройних конфліктів) і планів приймання та розміщення евакуйованого населення у безпечних районах (відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 12 грудня 2018 р. № 1000-рт).

1.12.  Провести практичні заняття та тренування з особовим складом органів з евакуації.

1.13.     Опрацювати питання щодо формування додаткового резерву приміщень для приймання евакуйованого населення, зокрема дітей та осіб з інвалідністю, а також стосовно їх життєзабезпечення в місцях тимчасового розміщення.

1.14.     Забезпечити перевірку готовності мережі спостережень щодо оцінки радіаційної та хімічної обстановки в разі загрози виникнення та виникнення надзвичайних ситуацій, пов’язаних із викидом радіоактивних та небезпечних хімічних речовин, у мирний час та в особливий період.

1.15.  Вжити заходів до завчасного створення запасів засобів радіаційного та хімічного захисту на випадок загрози застосування зброї масового ураження проти України в умовах воєнного стану, а також на випадок виникнення надзвичайних ситуацій на радіаційно та хімічно небезпечних об’єктах господарювання в умовах мирного стану для забезпечення населення та працівників формувань і спеціалізованих служб цивільного захисту.

1.16.  Практично відпрацювати порядок видачі населенню та працівникам формувань і спеціалізованих служб цивільного захисту засобів радіаційного та хімічного захисту.