Друк

Літературний календар, 2019, лютий

.

У районній бібліотеці імені Лесі Українки, оформлено літературний календар, присвячений 250 річчю від дня народження Івана Андрійовича Крилова, російського байкаря-перекладача «Великий байкар», та 160 річчю від дня народження Шолом-Алейхема, єврейського письменника, драматурга «Співець веселої журби».

Крилов Іван Андрійович – російський письменник, байкар, журналіст. Народився 13 лютого 1769 року у Москві в сім'ї армійського офіцера, що вислужився з солдатів. Дитячі роки пройшли на Уралі і в Твері (нині Калінін). Грамоті вивчився вдома, французькою мовою займався у сім'ї знайомих. Почав писати з 14 років (1784 рік), написав оперу «Кофейница».
У 1809 році вийшла перша книга байок. У 1812 році Крилов отримав посаду бібліотекаря, а в 1816 році став бібліотекарем у публічній бібліотеці, де пропрацював майже до кінця свого життя — до 1841 року. На виставці, присвяченій І. А. Крилову представлені книги такі, як: «Сочинения т. 1, т. 2», «Басни...».

Народився Шолом-Алейхем 18 лютого (2 березня) 1859 року у місті Переяславі на Полтавщині (тепер Переяслав-Хмельницький Київської області) у родині дрібного крамаря. Дитячі роки минули у невеличкому містечку Воронькові Полтавської губернії. Навчався в хедері — єврейській початковій релігійній школі. Згодом під впливом єврейської просвітницької літератури займався і загальною освітою, навчався у повітовій школі. Шолом Алейхем найбільш відомий за своїми гумористичними оповіданнями – вигадки про бідних, бідуючих євреїв, які жили вкінці 19 – початку 20 століть. До праць Шолома Алейхема можна віднести: 5 романів, безліч п'єс, і близько 300 новел. На виставці, присвяченій письменнику, представлені книги такі, як: «Собрание сочинений в 6-ти томах», «Собрание сочинений в 4-х томах», «Вибране», «Записки комівояжера», «С ярмарки», «Счастье привалило», «Тев'є-молочник», «Заколдованный портной».

Читачі, відвідавши районну бібліотеку, можуть ознайомитись з матеріалами про життя і творчість письменників, опублікованих у книгах та періодичних виданнях, які передплачує наша бібліотека.

Матеріал підготувала
бібліотекар абонементу
Марія Бака