Друк

Про укладання та реєстрацію колективних договорів

.

З метою визначення умов праці й зайнятості на підприємствах, в організаціях і установах незалежно від форм власності і господарювання, що використовують найману працю і мають статус юридичної особи, укладається колективний договір, необхідність якого передбачена ст.65 Господарського кодексу України, ст.20 Закону України "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності", та ст.11 КЗпП України.

Правові основи щодо розробки, укладання та виконання колективних договорів і угод визначає Закон України "Про колективні договори і угоди" від 01.07.1993 р.№ 3356-ХІІ.
З розвитком ринкових відносин інтерес працівників та роботодавців до укладання колективного договору постійно зростає, адже реалізація його узгоджених норм вигідна як власникам підприємств, так і працівникам.
Колективний договір покликаний підвищувати правові і соціальні гарантії працівників в порівнянні з тими, що встановлені трудовим законодавством. Тільки в даному документі можна врахувати особливості і умови праці на конкретному підприємстві, ресурсні можливості щодо підвищення рівня оплати праці, матеріального стимулювання якісної і продуктивної праці, встановлення доплат і надбавок працівникам до тарифних ставок та посадових окладів понад рівень визначених законодавством, генеральною та галузевою угодами. Часто колективний договір виступає як засіб виховання дисципліни праці, добросовісних відносин до праці, передбачаючи заходи матеріального та морального заохочення.
Таким чином, колективний договір має правове, соціально-економічне та виробниче значення.
У разі виникнення трудових спорів належно укладений колективний договір може стати для вас головним аргументом під час розгляду трудових спорів уповноваженими на те органами. З цією ж метою проводиться повідомна реєстрація колективного договору, що засвідчує автентичність його примірників і копії.
Реєстрація колективних договорів і угод здійснюється відповідно до постанови КМУ №115 від 13.02.2013 року «Про порядок повідомної реєстрації галузевих (міжгалузевих) і територіальних угод, колективних договорів».
Протягом 2018 року управлінням праці та соціального захисту населення Новоград-Волинської райдержадміністрації внесено 59 записів до реєстру колективних договорів і угод. Повідомну реєстрацію колективних договорів і угод, змін та доповнень до них здійснили наступні суб'єкти господарювання: ДП «Новоград-Волинський лісгосп АПК», ДП «Новоград-Волинське ДЛМГ», ПОСП «Перемога», ТОВ «Труд», СТОВ «Птахівник», КП «Поступ», Несолонська ЗОШ І-ІІІ ст., Броницькогутянська ЗОШ І-ІІІ ст., Гірківська ЗОШ І-ІІ ступенів, Великогорбашівська ЗОШ І-ІІ ст., Ярунська ЗОШ І-ІІІ ст., Жолобненська ЗОШ І-ІІІ ст., Киківська ЗОШ І-ІІІ ст., Стрієвська ЗОШ І-ІІ ст., Піщівська ЗОШ І-ІІІ ст., Колодянський ЗЗСО, Пилиповицький ЗЗСО, Дідовицька ЗОШ І-ІІ ст., Таращанська ЗОШ І-ІІ ст., Суховільська ЗОШ І-ІІ ст., Середньодеражнянська ЗОШ І-ІІ ст., Немильнянська ЗОШ І-ІІ ст., Наталівська ЗОШ І-ІІ ст., Чижівська ЗОШ І-ІІІ ст., Гульська ЗОШ І-ІІІ ст., Повчинська ЗОШ І-ІІІ ст., Яворівська ЗОШ І-ІІ ст., Новороманівська ЗОШ І-ІІІ ст., Слободороманівський ліцей, Брониківська ЗОШ І-ІІ ст., Федорівська ЗОШ І-ІІ ст., Тупалецька ЗОШ І-ІІ ст., Поліянівська ЗОШ І-ІІ ст., Барвинівська ЗОШ І-ІІІ ст., Суслівська ЗОШ І-ІІІ ст., Новоград-Волинська районна рада, Новоград-Волинська районна державна адміністрація, управління агропромислового розвитку Новоград-Волинської РДА, УПСЗН Новоград-Волинської РДА, територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Новоград-Волинського району, відділ освіти Новоград-Волинської РДА, Новоград-Волинський районний центр соціальних служб для сім'ї дітей та молоді, відділ освіти, молоді та спорту Брониківської сільської ради, відділ освіти Городницької селищної ради, будинок культури Городницької селищної ради, Гульська сільська рада, Киківська сільська рада, Брониківська сільська рада та Піщівська сільська рада.
УПСЗН Новоград-Волинської райдержадміністрації рекомендує керівникам підприємств, організацій та установ району усіх форм власності, а також представникам профспілкових комітетів та уповноважених представників трудових колективів, провести роботу з укладання, переукладання, аналізу діючих колективних договорів і угод з врахуванням змін трудового законодавства.
Здійснити повідомну реєстрацію колективних договорів і угод, змін та доповнень до них, та за необхідністю, отримати методичну чи консультативну допомогу щодо їх укладання можна за адресою: м. Новоград-Волинський, вул. Ушакова, 4/5, каб. №12.Телефон для довідок: 2-40-05.

Т.Гуравська, головний спеціаліст з питань трудових відносин та соціального партнерства відділу з питань праці УПСЗН Новоград-Волинської РДА