Друк

Літературний календар, 2018, квітень

.

На абонементі районної бібліотеки імені Лесі Українки оформлено Літературний календар.

Літературний календар було присвячено:
- 110-річчю від дня народження Степана Олійника, українського поета-гумориста, сатирика: «Любов'ю окрилений сміх»;
- 100-річчю від дня народження Олеся Гончара, українського письменника, громадського діяча: «Мистецтво слова перероста в життя»;
- 85-річчю від дня народження Віктора Близнеця, українського письменника: «Лицар совісті»;
- 95-річчю від дня народження Василя Земляка, українського прозаїка, кінодраматурга: «Народе мій! Без тебе я ніхто».

Степан Іванович Олійник (1908-1982) відомий український поет, обдарування якого на повну силу виявилося в гуморі й сатирі. Нашим читачам близькі й зрозумілі почуття та настрої, якими пройняті твори поета. Їм припадають до душі добродушний життєрадісний сміх, що супроводить розповіді про добрі діла чесних трудівників, і гнів та обурення, спрямовані проти дармоїдів, хапуг, крутіїв і пройдисвітів. Популярність творів С. Олійника пояснюється тим, що вони відповідають художньо-естетичним смакам народу. Секрет їх успіху в їх народності.
На виставці, присвяченій С. І. Олійнику, представлені твори такі, як: «Твори в 4-х томах», «Твори в 2-х томах», «З книги життя», «...В ім'я добра супроти зла», «Де Іван?».

Є в літературі імена, без яких годі уявити українську літературу. Це Олесь Терентійович Гончар (1918-1995). Його антивоєнні романи ставлять поруч кращих світових досягнень в художньо глибокому розкритті цієї теми. Це художник високої совісті й громадянської пристрасті, чесний в усьому і дуже вимогливий до себе. Письменник своєю творчістю вагомо зміцнив престиж України та української літератури. Майстер, голос якого має ціну всюди, де в пошані сила й краса духовності та гуманізму, національної свободи таким постає перед нами видатний письменник Олесь Гончар.
На виставці, присвяченій О. Т. Гончару представлені твори такі, як: «Твори в 12-ти томах», «Твори в 7-ми томах», «Твори в 6-ти томах», «Твори в 3-х томах», «Земля гуде», «Модри Камень», «Людина і зброя», «Твоя зоря», «Днепровский ветер», «Бригантина», «Далекі вогнища», «Берег любові», «Собор», та інші.

«Я належу до того покоління, якому випав шматочок безкінечно радісного довоєнного дитинства» згадував Віктор Семенович Близнець (1933-1981). Природний, артистично легкий перехід від реальності до казки, до поетичної фантазії одна з найхарактерніших рис художнього стилю Василя Близнеця. Таке враження, що для нього взагалі не існувало різкої межі, котра відділяла б реальне від фантастичного, химерного, правдивого, принаймні в сприйманні юної людини в ту пору її становлення, коли вона вперше відкриває для себе цей повен чудес довколишній світ. Усе написане, Віктор Семенович пропускав через свою душу і серце. Герої його творів усвідомлюють себе особистостями, знають, що таке справжня дружба, готові захистити слабшого, живуть у злагоді з довкіллям.
На виставці, присвяченій В. С. Близнецю, представлені твори такі, як: «Підземні барикади», «Землянка», «Древляни».

Василь Сидорович Земляк (1923-1977) належить до покоління письменників, породженого, по суті, Другою світовою війною. Безпосередня участь у смертельному двобої з фашизмом, неймовірні випробування, через які довелося пройти українським людям це були ті особливої сили чинники, котрі відіграли виняткову роль у громадянському змужнінні, творчому формуванні та самовизначенні митців слова цього покоління. Той погляд, те саме розуміння людини несли в собі чимало «свіжого», дійсно вартісного, що стало визначальним у подальшому розвитку нашої літератури, допомогли їй сягнути нових рубежів у художньому освоєнні дійсності. Про це свідчить, зокрема, і творчість нашого українського письменника Василя Земляка.
На виставці, присвяченій В. С. Земляку, представлені твори такі, як: «Твори в 4-х томах», «Рідна сторона», «Лебедина зграя», «Зелені млини», «Чарівний кінь», «Підполковник Шиманський».

Користувачі, відвідавши Новоград-Волинську районну бібліотеку ім. Лесі Українки, можуть ознайомитись з матеріалами про життя і творчість письменників, опублікованих у книгах та періодичних виданнях, які передплачує бібліотека.

Матеріал підготувала
бібліотекар абонементу Марія Бака