Друк

Літературний календар, березень 2018

.

На абонементі районної бібліотеки імені Лесі Українки оформлено Літературний календар, присвячений: 80-річчю від дня народження О. В. Лупія, українського поета, прозаїка, драматурга «Світло доброти і дружби у творах Олеся Лупія»; 95-річчю від дня народження М. Я. Олійника, українського письменника «Світанкові роки Миколи Олійника»; 155-річчю від дня народження Ф. К. Сологуба, російського письменника-символіста «Вогонь натхненного серця» та 105-річчю від дня народження В. П. Козаченка, українського письменника «Натхненний митець, великий працелюб».

Олесь Васильович Лупій має своє місце в українській літературі, яке він чесно заслужив своїм талантом, своєю багаторічною нелегкою творчою працею. Це людина щиросердна, добра, відкрита для спілкування, як весняний обрій у чистому полі. Історичні твори Олеся Лупія є здобутком української літератури останніх років, новим словом і рубежем у нашій белетристиці. Письменник дав читачеві потрібні, актуальні, високохудожні твори, які по-новому висвітлюють далекі сторінки історії, відроджують нашу високу духовність, утверджують державність, що має тисячолітню традицію. На виставці, присвяченій О. В. Лупію, представлені твори такі, як: «Вибрані твори», «Вірність», «Відлуння осіннього грому», «Нікому тебе не віддам», «Гетьманська булава».
Говорити про Миколу Яковича Олійника – значить, передусім, виділити два найхарактерніших для його творчості моменти: підвищений інтерес до людей сильних, характерів героїчних (його увага спиняється на процесах не тільки сьогочасної, а й минулої дійсності), а також те, що письменник зображує представників усіх верств народу: селянства, робітників, інтелігенцію. Але про що б не писав Микола Олійник він завжди подумки з рідним середовищем, спирається на досвід, здобутий впродовж життя. На виставці, присвяченій М. Я. Олійнику, представлені твори такі, як: «Жилюки», «Від світу цього», «Дочка Прометея», «Незрима нить», «Судний день», «Пролог», «Одержима», «Терпкий запах живиці», «Туди, де бій», «Одиниця виміру», «Зерна».
Федір Кузьмович Сологуб різножанровий письменник, відомий і як перекладач. Його творчий ужинок складають поетичні книжки, романи, документальні повісті, публіцистика та перекладні твори. Він виявив себе здібним поетом, проникливим прозаїком, перекладачем і публіцистом. Письменник належить до тих майстрів художнього слова, талант і творчі можливості яких не обмежуються рамками якогось певного літературного роду. На виставці, присвяченій Ф. К. Сологубу, представлені твори такі, як: «Вибрані твори», «Запізніле каяття».
У розвитку української прози своєрідне місце займає творчість Василя Павловича Козаченка, автора ряду талановитих повістей, оповідань, нарисів, публіцистичних статей. Слід відзначити, що на своєму досить тривалому творчому шляху письменник був вірним сином Батьківщини, завжди служив своїм пером рідному народові. Для прози В.Козаченка характерна актуальність, пройнятість найважливішими питаннями історичного моменту. Його повісті та оповідання з пафосом оспівують і звеличують моральну красу простої людини, вони зігріті авторською любов'ю до людини-трудівника. На виставці, присвяченій В. П. Козаченку, представлені твори такі, як: «Твори в 4-х томах», «Твори в 2-х томах», «День слави», «Атестат зрілості», «Отчий дім», «Блискавка», «Біла пляма», «Листи з патрона».
Читачі, відвідавши районну бібліотеку, можуть ознайомитись з матеріалами про життя і творчість письменників, опублікованих у книгах та періодичних виданнях, які передплачує наша бібліотека.

Матеріал підготувала бібліотекар
районної бібліотеки імені Лесі Українки
Марія Бака