Друк

ДИТЯЧА ОНКОЛОГІЯ

.

Щороку 15 лютого світова спільнота відзначає Міжнародний день дітей хворих на онкологічні захворювання. На найвищому рівні та серед простих громадян широко обговорюються проблеми медико-соціальної допомоги онкохворим дітям. Злоякісні новоутворення у дітей залишаються актуальною проблемою і для українського суспільства.

Рак на даний час розглядається як загальне злоякісне захворювання, яке може проявитися різними формами: рак шкіри, рак щитовидної залози, рак кишківнику, лейкоз і т.д.
Актуальність раку пов'язана із щорічним зростанням поширеності, захворюваності, занедбаності, появою нових форм раку, молодшанням раку та смертності. Дана хвороба вражає не тільки доросле населення, а й дітей.
На початок 2018 року у Новоград – Волинському міськрайТМО на обліку перебуває - 19 дітей до 18 років, із них місто – 6; село -13. В минулому році зареєстровано - 2 нових випадки захворювання. Найпоширенішими формами раку у новоград - волинців є лейкози, вони складають 50% від всіх раків.
Проблема раку у дітей та і взагалі є не лише медичною, а і державною та соціальною. Але на превеликий жаль дану проблему повністю поклали на плечі медичних працівників та рідних хворого.
Так із – за матеріального нестатку населення, дефіциту державного бюджету недосконалості системи охорони здоров'я, недостатності фінансування державних програм часто хворі діти не мають можливості отримати спеціалізованого дороговартісного лікування, як на Україні так і за кордоном.
Якщо рак у дорослої людини здебільшого є наслідком її способу життя, харчування, умов праці тощо. Дитячі ж пухлини найчастіше уроджені, їх закладення у плода відбувається ще в утробі матері. Тому виникнення пухлини у дитини зумовлюється станом здоров'я її батьків перед зачаттям, їх шкідливими звичками, їх харчуванням, умовами життя і праці. За словами фахівців, основною причиною онкозахворювань у дітей є генетична поломка в одній з клітин, яка призводить до неконтрольованого росту й розмноженню пухлинної тканини. До інших провокуючих факторів ризику розвитку раку у дітей відносять такі: радіація, надмірне перебування дитини на сонці, пасивне куріння, неправильне харчування (надмірне споживання копчених і смажених продуктів, у складі яких багато хімічних речовин, а також не раціональне харчування з малою кількістю овочів і фруктів), несприятлива екологія.
Поширене уявлення, що «за кордоном лікують краще, ніж у нас», правильне далеко не завжди. Українські онкологи працюють за єдиними протоколами з Європою. Різниця полягає лише у тому, що за кордоном лікар займається винятково лікуванням і не переймається проблемою нестачі препаратів, так як в Україні дана проблема стоїть на першому місці.

Батькам необхідно знати, що дитячий рак – не вирок. Сучасна медицина здатна протистояти цій жорстокій хворобі. Сьогодні вчасно виявлена та пролікована пухлина не є фатальним випадком!

Зверніть увагу, основними тривожними симптомами є:
- Тривала і безпричинна втрата ваги;
- Часті головні болі, що супроводжуються ранковими блювотами;
- Набряки, постійні болі в кістках, суглобах, в області спини або в ногах;
- Ущільнення в області живота, шиї, грудей, таза або паху, збільшення лімфовузлів;
- Поява синців на тілі, синців або висипки на шкірі;
- Часто повторювані інфекційні захворювання;
- Біляста смужка за зіницею в оці дитини;
- Постійна нудота або блювота;
- Постійна втома, помітна блідість шкіри, втрата свідомості;
- Видимі раптові зміни в фізичному стані дитини, що не змінюються;
- Періодичне або постійне підвищення температури тіла без видимих на те причин.

Будьте уважними до своїх дітей. Один або кілька таких симптомів у дитини - привід для батьків негайно звернутися до лікаря - педіатра. Раннє виявлення раку - запорука успішного лікування.

В.П. Холевчук,

заступник головного лікаря з охорони
материнства та дитинства міськрай ТМО