Друк

Незалежна і єдина наша ненька Україна

.

У новітній історії України є дати, які можна назвати найважливішими:
23 серпня ми святкуємо День Прапора нашої держави, а 24 – День Незалежності України.

Український прапор – це єдність неба і землі, небесна голубінь і золото пшеничних ланів, якими багата наша земля. Синьо-жовті барви мали князівські знамена, козацькі хоругви. Синьо-жовтий прапор був піднятий у Києві в 1918 році, коли була проголошена Українська Народна Республіка, а в 1991 році він став державним прапором України.
24 серпня 1991 року відбулася подія, про яку мріяли десятки поколінь українського народу вздовж багатьох століть – народилася незалежна Україна. В цей день Верховна Рада тоді ще Української РСР ухвалила «Акт проголошення незалежності України», який 1 грудня 1991 року підтвердив народ на Всеукраїнському референдумі.
Впродовж століть українці намагалися збудувати незалежну державу. Багаторічні жорстокі війни, що велися в ім'я досягнення незалежності, через різні причини не завершилися успіхом. Проте в цих війнах гартувалася воля українського народу, зростала його національна самосвідомість.
За 26 років з дня проголошення незалежності Україна пройшла непростий шлях. Вона ухвалила свою Конституцію, всі необхідні державні атрибути, свою національну валюту. Поступово, завдяки своїм успіхам у різних сферах життя, на міжнародній арені Україна ставала більш пізнаваною.
Російська агресія, як не дивно, сприяла тому, що у світі Україну більше не сприймають як частину Росії. Українці продемонстрували всім, що готові боротися та перемагати, відстоюючи незалежність та суверенітет держави.
До Дня Державного Прапора України та Дня незалежності України в читальному залі районної бібліотеки імені Лесі Українки оформлено книжкову виставку «Незалежна Україна – обличчя нової епохи» та проведено огляд літератури «Незалежна і єдина наша ненька Україна». Відвідувачі бібліотеки відновили в пам'яті трагічні сторінки історії України у боротьбі за здобуття незалежності, ознайомилися з працями Левка Лук'яненка «Незнищенність», «Національна ідея та національна воля», «Народження нової ери» та В'ячеслава Чорновола «Пульс української незалежності», згадали події серпня 1991 року, вшанували пам'ять героїв , які віддали своє життя за рідну Україну.

Матеріал підготувала головний бібліотекар районної бібліотеки
імені Лесі Українки Олена Дяченко