Login

Друк

Права пацієнтів мають бути рівними

.

«Пацієнтів ділять на міських та сільських...», «Хворих із села не приймають у міськрай ТМО...», - саме такі скарги все частіше й частіше звучать від жителів району.

Чи є в цьому правда і як насправді проходить робота із пацієнтами розбиралися на нараді, яку провели очільники району – голова райдержадміністрації Володимир Михнюк та голова районної ради Дмитро Рудницький. Для вияснення реального стану справ, до обговорення були запрошені головний лікар КЗ ЦПМСД Валерій Папенчук, головний лікар міськрай ТМО Василь Борис, завідувач сектору охорони здоров'я райдержадміністрації Тетяна Гусєва, керівники медичних закладів району.
В ході наради лікарі детально розповіли про те як насправді відбувається і повинен відбуватися будь-який прийом у медичних закладах. Тож, у разі наявної потреби, перш за все жителі району повинні звернутися до свого сімейного (дільничного) лікаря, якого можна відвідати чи то в амбулаторії, чи то у ФП, чи у ФАПі (згідно графіка прийому). Після огляду, якщо є на те потреба, дільничний лікар направляє свого пацієнта до спеціаліста вузького профілю, компетентного в тому чи іншому питанні. Таким чином, звернувшись за допомогою у міськрай ТМО пацієнту ніхто не має права відмовити у прийомі, але попередньо повинен бути огляд та направлення від сімейного (дільничного) лікаря. «Тож не варто хвилюватися через дане питання. Права пацієнтів захищені і дотримуватимуться згідно чинного законодавства», - зазначають лікарі.
Але, нажаль, міська влада вирішила дещо змінити ці права та правила, поділивши пацієнтів на «міських» та «сільськи». Тобто у міськрай ТМО прийматимуть лише жителі міста. Саме це й викликало обурення як мешканців, так і керівницва району. Дана вказівка є незаконною і порушує права співвласності. Адже цей комунальний заклад є спільною власністю як району, так і міста, відповідно й фінансується з їх бюджетів. Тож і прийняття відповідних односторонніх рішень, щодо роботи медичного закладу не є правовим.
Розуміючи це, головний лікар міськрай ТМО пообіцяв, що жодному з пацієнтів не буде відмовлено у медичній допомозі.
Також на нараді піднімалося питання щодо впровадження електронної реєстратури. Реалізація цього задуму в життя значно поліпшить роботу лікарів та допоможе швидко і безперешкодно записатися на прийом до будь-якого спеціаліста вузького профілю. Для впровадження цієї системи на сесії районної ради було виділено відповідні кошти. Залишається вирішити питання щодо підключення амбулаторій району до мережі Інтернет.

Відділ організаційно-інформаційної роботи РДА

Switch to Desktop Version