Друк

«Неперевершений майстер-портретист»

.

Таку назву має книжково-ілюстративна виставка до 260-річчя від дня народження Володимира Боровиковського, українського портретиста, маляра, іконописця та живописця, оформлена в читальному залі районної бібліотеки для дорослих.

Володимир Лукич Боровиковський народився і жив у Миргороді, а у 1788 році оселився у Петербурзі. Катерина ІІ, побачивши розпис інтер'єру будинку в Кременчуці, який виконав Володимир Боровиковський, відзначила роботу художника та наказала йому переїхати до Росії. У Петербурзі Володимир Лукич працює під керівництвом Дмитра Левицького, а у 1795 році удостоєний звання академіка живопису Петербурзької Академії мистецтв.
Творчість Боровиковського являє собою злиття стилів класицизму і сентименталізму. Він є визнаним майстром-портретистом. Художник тонко передає внутрішній світ, різноманіття сокровенних почуттів і переживань зображуваних ним людей. У жіночих образах Володимир Боровиковський втілює ідеал краси своєї епохи.
Також він автор низки парадних портретів, найбільш відомі з яких – «Портрет Павла І в білому далматиці», «Портрет князя О. Б. Куракіна, віце-канцлера». Парадні портрети Боровиковського найбільш яскраво демонструють досконале володіння художником пензлем у передачі фактури матеріалу: м'якість оксамиту, блиск золочених і атласних убрань, сяйво дорогоцінних каменів.
Загалом Володимир Лукич створив близько 200 портретів своїх сучасників. Його твори зберігаються у багатьох музеях Росії та України.
В останні роки життя митець повернувся до релігійного живопису. До золотого мистецького фонду належать ікони його роботи для головного іконостасу Казанського собору, Троїцького собору Олександро-Невської Лаври в Петербурзі, Покровської церкви на Чернігівщині.
На книжково-ілюстративній виставці представлено книги про життєвий і творчий шлях художника, а також репродукції картин – портрети. В центрі уваги читачів нове вражаюче видання «Шедеври українського живопису».

Матеріал підготувала бібліотекар
Марія Матвійчук