Друк

Громадські роботи, як вид стягнення за вчинення адміністративних правопорушень

.

Новоград-Волинською місцевою прокуратурою приділяється значна увага неухильності виконання адміністративних стягнень за постановами місцевих судів.

Зокрема, серед передбачених Кодексом України про адміністративні правопорушення видів таких стягнень, найбільш розповсюджено, як показує практика, застосовуються судами – штраф, громадські роботи та адміністративний арешт.

Так, протягом 2015 – 2 місяців 2016 років Новоград-Волинським місцевим судом прийнято рішення про накладення адміністративних стягнень у виді громадських робіт щодо 48 осіб здебільшого за вчинення насильства в сім'ї (ч.1 ст.173-2 КУпАП).

Громадські роботи, як вид стягнення, полягають у виконанні особою, яка вчинила адміністративне правопорушення, у вільний від роботи чи навчання час безоплатних суспільно корисних робіт, вид яких визначають органи місцевого самоврядування.

В кінці березня 2016 року, Новоград-Волинською місцевою прокуратурою здійснено перевірку дотримання конституційних прав і законодавства при виконанні адміністративного стягнення саме у виді громадських робіт.

За результатами згаданої перевірки з'ясовано, що серед сільських рад району є ті, якими не налагоджена належна співпраця з правоохоронними органами Новоград-Волинського в частині визначення та погодження місць відбування та видів виконуваних громадських робіт на 2016 рік.

На усунення виявленого порушення, місцевою прокуратурою внесено документ прокурорського реагування Середньодеражнянському сільському голові. За результатами його розгляду, виявлені порушення було усунуто, а секретаря сільської ради притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

Крім того, під час зазначеної перевірки встановлено, що не всі порушники відповідально відносяться до обов'язку з виконання таких робіт покладеного на них судом.

Наразі, ними не враховано, що особам, які ухиляються від відбування громадських робіт, вказаний вид стягнення може бути замінено на штраф або адміністративний арешт строком до 15 діб.

Протягом вищезгаданого періоду, за поданнями Новоград-Волинського міськрайонного відділу кримінально-виконавчої інспекції, міськрайонним судом у зв'язку із ухиленням від відбування, більш ніж 10 порушникам громадські роботи замінено адміністративним арештом або штрафом, які на даний час виконано в примусовому порядку.

Водночас, прокуратура не вважає роботу в цьому напрямі завершеною і зобов'язується докладати всіх зусиль до подальшого підтримання належного рівня законності в регіоні.

Прокурор Новоград-Волинської
місцевої прокуратури
юрист 1 класу
Д. Рабчинський