Друк

Я хочу лиш мамі лягти на плече, я хочу комусь ніжно мовити «тато»…

.

На виконання нових соціальних ініціатив Президента України «Діти – майбутнє України» у нашому районі постійно проводиться робота щодо влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування у сімейні форми виховання.

 Опіка є найпоширенішою формою сімейного виховання дітей, в якій опікуни здебільшого перебувають  в сімейних, родинних відносинах із дітьми.

В Новоград-Волинському  районі проживають 65 сімей, в яких виховуються 76 підопічних дітей.  Дідусі та бабусі, тітки та сестри піклуються про своїх підопічних.

Євген Йосипович Мартинюк з с. Стрієва опікується своїм онуком Олегом. Найважливіше для нього, щоб онук виріс доброю і чесною людиною.  Олег пишається своїм дідусем, йому є з кого брати приклад.

Виважено прийняли рішення Валентина Іванівна  та Олександр Ігорович Лошакові з с. Ужачин  взяти на виховання двох дівчаток – Вікторію і Даринку. Сьогодні сестрички мають люблячих батьків, які обігріли їх  родинним теплом і турботою. Дівчатка люблять співати, малювати, ростуть справжніми господинями.

Турботу про своїх рідних онуків Володимира та Андрія взяла на себе Лідія Андріївна Осадчук с. Колодянка.  Вона вчить їх бути чуйними, відвертими та щирими. Старший онук Володимир вже опановує професію будівельника, молодший – перший помічник бабусі.

Свою любов і душевне тепло віддає  улюбленим онукам Михайлу та Наталії Потайчук Валентина Кирилівна з с. Червона Воля. Основним принципом її виховання є підтримка та розуміння підопічних. Діти намагаються не підводити бабусю: допомагають в усьому, добре навчаються.

Для маленької Надійки та Сашка бабуся Нечипорук Валентина Іванівна з с. Колодянка стала і батьком і матір’ю. Вона робить все, щоб її онуки  зростали в любові і злагоді, любили свою країну, пишалися рідним краєм.

Кравчук Світлана Петрівна з с. Колодянка  створила сімейний затишок для сестричок Ганни та Ніни. Дівчатка  допомагають по господарству, полюбляють куховарити, вишивати, добре навчаються у школі, планують своє щасливе майбутнє.

Опіка та піклування встановлюється над дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування.

Дитина сирота- це дитина, в якої померли чи загинули батьки (свідоцтво про смерть).

Діти, позбавлені батьківського піклування – це діти, які залишилися без піклування батьків у зв”язку з :
- позбавленням їх батьківських прав;
- відібрання судом без позбавлення батьківських прав;
- оголошення батьків померлими;
- визнання батьків недієздатними;
- відбування покарання у місцях позбавлення волі;
- визнання безвісно відсутніми

Кожен з нас може  зробити щасливими цих дітей. Вони - наше майбутнє і, яким воно буде тепер, такими вони будуть його будувати.

Опіка - встановлюється над дитиною, яка не досягла 14- ти річного віку.
Піклування - встановлюється над дитиною у віці від 14- ти до 18- ти років.

Опіка встановлюється за місцем проживання особи, яка потребує опікуна, або за місцем проживання опікуна.

Якщо у Вас виникнуть запитання з цього приводу, пропонуємо звернутись до служби у справах дітей за більш детальною інформацією до служби у справах дітей районної державної адміністрації в каб.101, вул. Шевченка, 16, м. Новоград-Волинський,  тел. 5-63-45.

Завідувачка сектором з питань
соціального захисту, опіки, піклування
служби у справах дітей райдержадміністрації
Л. Громова