Друк

Наталія Остапченко провела засідання робочої групи по розробленню проєкту Програми комплексного відновлення території Житомирської області на 2023-2030 роки

.

Сьогодні, 16 квітня, під головуванням першої заступниці начальника Житомирської ОВА Наталії Остапченко відбулося засідання робочої групи з розроблення проєкту Програми комплексного відновлення території області на 2024-2030 роки.

 

На засідання були запрошені розробники проєкту програми: директор ТОВ «Український науково-проектний інститут цивільного будівництва» Олександр Чижевський, ректор Поліського національного університету Олег Скидан і керівник навчально-наукового центру космічних та геоінформаційних технологій Петро Пивовар.

Також до засідання долучилися начальники РВА, голови ТГ, представники структурних підрозділів ОВА та територіальних органів.

Учасники заходу обговорили проєкт Програми комплексного відновлення території Житомирської області на 2024-2030 роки. Програма визначає комплекс пріоритетних завдань та заходів, що спрямовані на швидке та ефективне відновлення територій і населених пунктів, які постраждали внаслідок бойових дій. Вона включає впровадження сучасних підходів до розвитку регіонів, територіальних громад, населених пунктів та частин їх територій.

Основні принципи програми – людиноцентризм, соціальна справедливість, раціональне просторове планування, забезпечення балансу між розселенням населення та розміщенням робочих місць, міська мобільність, інклюзивність, енергоефективність, екологічність, збереження культурного розмаїття та національної пам’яті. Програма також спрямована на досягнення Цілей сталого розвитку України до 2030 року.

Перша заступниця начальника Житомирської ОВА Наталія Остапченко наголосила, що проєкт комплексного відновлення передбачає розробку стратегічних цілей, які охоплюють не тільки відновлення інфраструктури, а й соціальну інтеграцію постраждалих громад.

«Програма комплексного відновлення охоплює не лише відбудову зруйнованих та ушкоджених об’єктів у регіоні, а й встановлення стратегічних цілей для трансформації та підвищення конкурентоздатності наших територіальних громад. Ці цілі включають модернізацію інфраструктури, залучення інвестицій, розвиток цифрових технологій та підтримку інноваційних проєктів, які сприятимуть створенню стійкого середовища в громадах», – зауважила Наталія Остапченко.

Також вона зазначила, що програми комплексного відновлення розробляються як на рівні області, так і для кожної територіальної громади окремо. При цьому програма комплексного відновлення територіальної громади має відповідати загальним обласним вимогам, одночасно враховуючи її унікальні особливості й зосереджуючись на розв’язання локальних проблем.

Житомирська область стала першою в Україні, хто скористався можливістю залучити до роботи професіоналів з ТОВ «Український науково-проєктний інститут цивільного будівництва» та Поліського національного університету, зокрема з навчально-наукового центру космічних та геоінформаційних технологій.

 

Програми комплексного відновлення оформлюються у вигляді електронного документа та реєструються у Реєстрі будівельної діяльності.

Олександр Чижевський доповів присутнім про початок робіт з розроблення проєкту Програми комплексного відновлення, відповідно до технічного завдання Житомирської ОВА.

«Ця програма дозволить визначити основні напрямки розвитку та відновлення громад області, покращить інвестиційний клімат та збільшить шанси на отримання міжнародної та державної підтримки. Також реалізація програми сприятиме залученню нових технологій і створенню більш стійких  інфраструктурних рішень, що є критично важливим для довгострокового процвітання регіону”, — наголосив Олександр Чижевський.

Підсумовуючи засідання, Наталія Остапченко ще раз наголосила на важливості Програми, яка розрахована на відновлення та розвиток області і громад у післявоєнний період. Вона зазначила, що програма передбачає відновлення й укріплення об’єктів наявної інфраструктури, усунення недоліків у сфері цивільного захисту, особливо у соціально-гуманітарних аспектах, ефективне використання територій, збереження екології, розвиток промисловості, створення робочих місць та реалізацію інклюзивних заходів.

Тому, кожна районна військова адміністрація, територіальна громада, селищна та міська рада повинні максимально долучитися до цього процесу та вплинути на подальший розвиток громади і створення таких просторів в населених пунктів, які будуть максимально комфортними для життя.

Нагадаємо, що  у 2023 році були внесені зміни до складу робочої групи з розроблення проєкту Програми комплексного відновлення території Житомирської області на 2023-2030 роки.

 Інформація з сайту Житомирської ОВА