Друк

засідання комісії

.

11 вересня у районній державній адміністрації відбулося засідання районної комісії з питань техногенно – екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій під головуванням заступника голови державної адміністрації Андрія ПОДІКА.

На комісії  були присутні представники лісогосподарських господарств, лісомисливських угідь, керівники  районних структурних підрозділів.

Розглядалися питання щодо недопущення пожеж в екологічних системах та підготовки населених пунктів та суб’єктів господарювання до осінньо – зимового періоду 2019-2020 років.

Сільським радам надано рекомендації щодо проведення протипожежних заходів у житловому секторі, на об’єктах комунальної власності до опалювального сезону. 

Комісія також відмітила, що високий рівень 4-5 класу пожежної небезпеки в екологічних системах, тобто лісах, полях внаслідок сухої, жаркої погоди зберігається. В такий період необхідно особо суворо дотримуватися правил пожежної безпеки.

В той же час на території району фіксуються непоодинокі випадки випалювання населенням залишків сухої рослинності, що створює велику небезпеку лісовим масивам, населеним пунктам, землям сільськогосподарського призначення, а також рослинному та тваринному світу.

Комісія звертається до Вас, шановні жителі і гості району, з проханням негайно припинити випалювання сухої рослинності та її залишків як в межах, так і за межами населених пунктів.

Пам’ятайте, що несанкціоноване випалювання сухої рослинності та її залишків може призвести до тяжких наслідків, загибелі людей, знищення майна і заборонено Законами України “Про тваринний світ”, "Про рослинний світ".

Кодексом України  Про адміністративні правопорушення визначено такі покарання:

Стаття 77. Порушення вимог пожежної безпеки в лісах.

Порушення вимог пожежної безпеки в лісах - тягне за собою накладення штрафу:

на громадян від 5 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян

і на посадових осіб - від 15 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, -

тягнуть за собою накладення штрафу

на громадян від 15 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян

і на посадових осіб - від 35 до 60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Стаття 77-1. Самовільне випалювання рослинності або її залишків

Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, а так само невжиття особою, яка одержала дозвіл на випалювання зазначеної рослинності або її залишків та опалого листя, заходів щодо своєчасного їх гасіння - тягнуть за собою накладення штрафу:

 на громадян від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян

 і на посадових осіб - від 50 до 70 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, -

тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 20 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від 70 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Крім того:

Кримінальний кодекс України статтею 245. Знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу визначає:

1. Знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом - караються штрафом від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від 2 до 5 років, або позбавленням волі на той самий строк.

2. Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, - караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років.

Комісія звертається, також, до правоохоронних органів, керівників лісогосподарських підприємств, посадових осіб користувачів мисливських угідь, уповноважених на охорону державного мисливського фонду, громадських інспекторів з охорони довкілля, громадських інспекторів сільського господарства з проханням активізувати роботу щодо виявлення та притягнення до відповідальності осіб, винних у порушенні законодавства України щодо несанкціонованого випалювання сухої рослинності та її залишків на території району.

Посмотрите вложенную галерею изображения онлайн в:
http://mail.nvrdazt.gov.ua/index.php/ua/novini/63-novini/novini-rajonu/9097-zasidannia-komisii#sigProGalleria3d9ea09655
joomlamodniyportal.ru