Друк

АНТОНЮК ЯРОСЛАВ ВАСИЛЬОВИЧ

.

Дата та місце народження: 8 серпня 1974 р., м. Новоград-Волинський, Житомирська область.

Дата та місце загибелі: 12 серпня 2014 р., смт. Никифорове, Сніжнянська міська рада, Донецька область

Звання: Сержант.

Посада: Механік-водій.

Підрозділ: 30-а окрема механізована бригада.

Обставини загибелі: 12 серпня 2014 р. танк Т-64, екіпаж: старший лейтенант А. Абрамович (командир танку), сержант Я. Антонюк (механік-водій) та солдат П. Барбух (навідник), вступив у двобій з російським танком Т-72 в районі смт. Никифорове, Сніжнянська міська рада, Донецька область. Екіпаж українського танку з того часу вважався зниклим безвісти. 3 жовтня 2014 р. рештки Я. Антонюка знайдені в остові танку Т-64 пошуковцями Місії «Евакуація-200» («Чорний тюльпан») та привезені до м. Запоріжжя. Опізнаний за тестами ДНК. Похований 13 січня 2018 р.

Місце поховання: с Чижівка, Новоград-Волинський район, Житомирська область.

Указом Президента України № 98/2018 від 6 квітня 2018 року, "за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, зразкове виконання військового обов'язку", нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

Указом № 9 від 19 вересня 2015 р. нагороджений відзнакою "Народний Герой України" (посмертно).


Після одруження проживав з родиною у селі Чижівка Новоград-Волинського району Житомирської області.
У зв'язку з подіями, що розгорнулися на сході України, був призваний на військову службу до 30-ї окремої механізованої бригади по мобілізації у званні – сержант, на посаду механіка-водія І танкового взводу.
12 серпня 2014 року біля смт Никифорове Сніжнянського району Донецької області танк Т-64, екіпаж: старший лейтенант Артем Абрамович (командир танку), сержант Ярослав Антонюк (механік-водій) та солдат Петро Барбух (навідник), вступив у двобій з російським танком Т-62. Екіпаж українського танку відтоді вважався зниклим безвісти.
І лише після довгих пошуків та низки спеціальних експертиз вдалося ідентифікувати останки тіл воїнів.
Пошуки Ярослава Антонюка тривали найдовше. Тільки у грудні 2017 року на підставі висновку експерта Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України Ярослава Васильовича Антонюка оголошено померлим.
13 січня 2018 року поховали Ярослава на кладовищі села Чижівка.
Бій, що трапився 12 серпня 2014 року біля смт Никифорове, назвали героїчним, а воїнів посмертно відзначено державними та волонтерськими нагородами.