Друк

Віктор Градівський надав коментар телеканалу «Союз-TV» щодо подання декларацій ФОПів у додатку Дія та експорту товарів із Житомирщини

.

Сьогодні, 28 січня, заступник голови Житомирської ОДА Віктор Градівський надав коментар телеканалу «Союз-TV» щодо декларування ФОПів у додатку Дія та експортних можливостей Житомирської області.

 

Так, він повідомив, що за 11 місяців 2021 року обсяг експорту товарів із Житомирської області становив 696,1 мільйона доларів США. Порівнюючи з 2020 роком, обсяг експорту збільшився на 13,1%, в грошовому еквіваленті — на 80,6 мільйона доларів.

 

«Найвагомішими стали поставки до Німеччини, Польщі, Китаю, Румунії, Угорщини, Італії, Нідерландів, Туреччини та Литви. Основними товарами для експорту, а це 85,9 %, склали  машини, обладнання та механізми, електротехнічне обладнання, деревина і вироби з деревини, продукти рослинного походження, вироби з каменю, гіпсу, цементу, текстильні матеріали та текстильні вироби, недорогоцінні метали та вироби з них, мінеральні продукти», — сказав Віктор Градівський.

 

Також заступник голови ОДА розповів про новації декларування для ФОПів.

 

«Нова функція з’явилася у застосунку Дія 22 січня. ФОПи з першої по третю групу вже можуть подавати декларації. Подати декларацію через застосунок Дія можливо, якщо не має найманих працівників, не є платником ПДВ, не було змінено групу оподаткування за початку 2021 року та не перебуває у процесі припинення підприємницької діяльності», — зауважив Віктор Градівський.

 

Заступник голови ОДА також зазначив, що декларація може проходити обробку в Державній податковій службі до 24 годин. За результатом перевірки буде отримано повідомлення, що декларацію прийнято, або була виявлена помилка, яку необхідно виправити, та подати декларацію ще раз.

 

Довідково. Алгоритм подачі декларації:

  1. Зареєструватися чи авторизуйтеся в кабінеті громадянина на diia.gov.ua за допомогою електронного підпису або BankID.
  2. Дія перевірить ваші дані в реєстрах Державної податкової служби України. Якщо ви діючий ФОП на спрощеній системі оподаткування і не зареєстровані платником ПДВ — подання декларації стане доступним.
  3. Обрати період, за який декларуєте дохід від підприємницької діяльності.
  4. Ввести суму отриманого за обраний період доходу. Будьте уважні та не включайте до розрахунку суми доходи, що не підлягають оподаткуванню.
  5. Перевірити інформацію, внесену до декларації.
  6. Підписати електронним підписом та надіслати декларацію.
  7. Очікуйте повідомлення про статус декларації на електронну адресу. Воно також буде доступним у розділі “Зверніть увагу” в кабінеті громадянина на порталі Дія.