Друк

Шановні Франце Вікторовичу, Сергію Івановичу, шановні депутати, запрошені!

.

 Районною радою 29 березня 2012 року було прийнято рішення про завершення створення «Центру первинної медико-санітарної допомоги Новоград-Волинського району»,  на даний час триває розгляд питань з сільськими, селищною радами щодо передачі закладів охорони здоров’я до складу Центру.

 В ході цього виникла потреба більш детального його розкриття.

Якщо передача матеріальних цінностей не потребує конкретних термінів, то перевід працівників з підпорядкування сільських, селищної рад до складу Центру ПМСД цього вимагає. З метою захисту працівників та попередження виникнення спірних питань відділом охорони здоров’я спільно з відділом кадрів міськрай ТМО розроблені методичні рекомендації, які надані головним лікарям медичних закладів. Рекомендації носять суто методичний характер, але в них передбачені всі ризики переводу працівників. Так, відповідно до статті 49 п.2 КЗпП України чітко визначені терміни попередження працівників про можливе вивільнення. Значна розгалуженість закладів охорони здоров’я (77 закладів) вимагає одночасного видання розпоряджень (наказів) про реорганізацію в галузі охорони здоров’я, зміни підпорядкування в усьому районі.

Питання збереження штатних посад. Лікувально-профілактичні заклади будуть включені до складу Центру ПМСД в тому ж складі в якому вони існують в теперішній час, за винятком посад головних лікарів. В складі Центру вони перепрофілюються в посаду завідуючих амбулаторій. Виникали питання збереження їх заробітної плати. 28 квітня 2012 року набув чинності спільний наказ Міністерства соціальної політики України та Міністерства охорони здоров’я від 26  березня 2012 року №165/194 «Про внесення змін  до умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення». П.2 наголошує керівники амбулаторій та дільничних лікарень що увійшли до складу Центрів ПМСД в разі зменшення їх зарплати в результаті такої реорганізації утримуватимуть різницю між розміром заробітної плати за попереднім місцем роботи та заробітною платою установленою згідно з новими умовами оплати праці, на період доки розміри зарплати не перевищать діючі.

Подальша реорганізація в галузі охорони здоров’я буде проводитися вже в складі Центру ПМСД.

Ще одне питання, це передача будівель, споруд. За сприяння Голови Верховної Ради В.М.Литвина, за рахунок субвенції державного бюджету в 2012 році в 20 лікувальних закладах району будуть проводитись капітальні ремонти, більш ніж 100 одиниць медичного обладнання та апаратури будуть придбані для лікувальних закладів. Субвенція розподілена між сільськими, селищними радами. З метою завершення капітальних ремонтів, пропоную під час прийому-передачі лікувальних закладів рекомендувати сільським, селищній радам укласти угоди з центром ПМСД про оренду приміщень, будівель, споруд на пільгових умовах для надання медичної допомоги населенню.

Питання підготовки до опалювального сезону. Запланований термін початку роботи Центру ПМСД в повному складі 1 жовтня  2012року. З 15 жовтня розпочинається опалювальний сезон. Зрозуміло, що за 2 тижні неможливо підготувати, придбати паливо для всіх лікувальних закладів. Звертаюсь до сільських, селищного голів з проханням підготовки лікувальних закладів до опалювального сезону та забезпечення їх  паливом, хоча б до початку нового року.

На затвердження пропонується проект рішення рекомендованого постійною комісією з питань охорони здоров’я, соціального захисту населення  та у справах ветеранів. Слід відмітити, що в проекті чітко визначено терміни, відсутні сполучення «З»,«До», стоять конкретні дати. В разі затвердження рішення, чіткого дотримання його виконання, в значній мірі виключається виникнення спірних питань при створенні Центру ПМСД.

Начальник відділу

охорони здоров’я                                            С.В.Солодовник